Rabu, 9 Julai 2014

1000km...Puas hati? atau Serik?

Berjalan 1000 kilometer.....
korang  pernah berjalan sejauh itu dalam masa 3 hari.?
...aku pernah..penat?
confirm lah...pergh.....menyesal pon ade ...
tapi mujurla perjalanan tu ade tujuan so aku xkesah sangat...
aku suka buat sesuatu yang bermakna..kalau sia2..boleh juga ..
tapi memang aku dah plan untuk menjadikan itu sebagai sia2...
haaa faham x...aku pon faham...haha 

entry ni memang akan panjang
sepanjang 1000km jugak
korang xbaca pon xpe...aku suke haha
asalnye mak aku la kata boring dok kampung..
pagi2 pergi ladang..
abah selalu g lepak warung...
malam p surau..
ibu sorang2 kat umah...aku kesian kat die...

waktu masih single ni la aku nak berbakti..
kalau dah kawen...aku dah jadik milik orang lain..
kalau dapat yang jenis xberhati baik tapi berperut boroi...
asyik pentingkan diri je..ape aku nak kate...
melainkan taat..(selagi tak melanggar syariatla aku taat)
kerana dah tertulis 
dia lesenku kesyurga..

benda ni berlaku mase time cuti sekolah aritu
bulan mei kalo tak silap
ok so aku amik cuti seminggu ...
aku call ibu..soh bersiap...malam ni  aku balik perak
esok  kite p jalan...
"hah nak p mane?? " ibuku bersuara cemas...eleh padahal excited
"kite ke kuantan...jalan2 sambil jual rumah" jawab aku selambe
ecece macam jual sambal je kan jual rumah tu

kitorang sebenarnye lebih lama membesar di pahang berbanding di perak
ibu ngan abah bekerja ngan felda
so kami adik beradik seme i/c pahang
kerja felda berpindah randah jugakla...
dari satu felda ke satu felda

 Felda Panching Selatan, Felda jengka 8,Felda jengka 9, Felda Kg Awah
then dah dekat nak sampai pencen
 ibu apply minta tukar ke Felda Lasah Perak...
dekat kampungnya membesar.. 
pas pencen sekarang kitorang duduk di kg Perlop
 atas tanah yang ayahku miliki

semasa di Kuantan
mak aku ade beli rumah di sana
sebuah rumah di taman perumahan
sebab die berkhidmat di daerah sane hampir 25 tahun..
so ingat sampai pencenla disana...lepas pencen ingat nak duduk situ jela
tapi perancangan Tuhan Maha hebat

sehinggalah kami kini bergelar Perakian
mule2 memang susah nak terima
pekat dah loghat Pahang kat lidah aku ni
 ...tetibe nak tukor ke loghat Perak terbelit lidah
tapi lame2...sekarang ni dah jatuh cinta pulak kat negeri labu sayung ni..hehe

Rumah tu sekarang disewakan...
jiaran sebelah umah yang tolong jagakan...
rm 350 sebulan..
pergh giler murah seyh...
kalo  kt KL ni umah macam tu mahu cecah rm1500 sebulan
20X75 kot keluasan umah tu
 
so bermula lah perjalanan
memula abah xmoh p...risaukan ladang katanaya...yerke..
ke sayang nak lepaskan preciouse time lepak kat warung cik timah tu..haha
setelah ibu goda die pon joinlah trip ni

nak ke pahang ni boleh lalu kat 3 jalan..
.lalu batang kali tembus kat genting highland
lalu kl..tembus gombak..lalu genting sempah
or lalu cameron highland..tembus koyan..mela ..jerantut.. 
so untuk mencabar skill aku..
aku pilih jalan ke 3...
boleh makan angin di cameron..sambil2 tu...

tengok budak nakal kat belakang tu...makan strawberry sorang2..hihi



dah mintak baru dapat...mummy..mummy...abah kat luar tolong beli barang...
ni benti tepi jalan je..susah nak parking padahal polis tengah dok bz menyaman kat depan..hihi


benti minum jap..driver penat..hihi aku yang penat ke depa yang lenguh...
pergh layan scone n cheese strawberry cake die...

mere daddy n mummy..love u both so much!!

kalo dah lidah melayu...hihi mujur bawak bekal dari kampung...teh strawberry yang menyegarkan..

lepas dah berehat kami pun jalan balik
masyAllah....jauhnye nak sampai Sg Koyan...
besarnyelah pahang...ibu n abah sampai mengeluhla...
sampai Koyan kitorang lunch n solat kat masjid sementara..masjid dorang dalam pembinaan
abah ajak singgah dirumah arwah paklong yang baru meninggal 2 minggu sudah
...malang nye anak saudara takde kat umah..
abah amik buah pelam..banyak sangat depan umah arwah pak long
then kitorang jalan balik

tak jadi nak lalu mela..aku lalu kat Felda mempaga...
sebenarnya waktu ni dah pakai gps...
dah tak tahu jalan
tembus kat Lanchang...fuhh lega...nampak highway
aku tak kire dah..waktu ni perjalana dah amik mase 4 jam..
aku pecut 150-160km/j..aku ingat lagi 1jam 20 minit aku sampai kuantan..penatnye...
sampai kuantan amik adik bongsu kat KPM...
check in hotel..n rehat
aku pejam mata pun nampak jalan..
warghhh teruk betul penatnye kalini


aku booking siap2 hotel ...through agoda.com
nama hotel ni arena boutique hotel kuantan

bolehlah...untuk berehat...adik aku tido sekali malam pertama..malam kedua die tido hostel..
sebab nak exam esok paginye

bilik exclusif..tapi sempitla rase....barang2 die macam english royale..mewah tapi sangat bulky

malam tu dinner kat sini..kalo p kuantan anda wajib pergi ke restoran ana ikan bakar
...pergh sodap..sodap



macam makan 8 orang..padahal 2 orang anak dara ngan ibu n abah je hihi

my lil sis...umur 20..tapi perangai...cengeng..hahaha
 esoknye bawak ibu n abah jalan2 kat Felda pertama tempat dorang bekerja..
Felda panching selatan.
.imbau kenangan
pastu singgah rumah mak angakt aku...
die nila yang dok asuh aku mase kecik2...
garang tapi penyayang..aku panggil mak wok..
ohh jasamu dikenang..love you so much

nila tadika tempat aku kecik2 dulu....banyak taw kenangan kat sini..rase macam baru semalam umur 6 tahun
 pastu p taman putra tengok umah ibu...
amik gambar...bincang ngan kak ina..jiran yang tolong jaga umah ibu selame ni
memula die nak beli tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan die  tak jadik beli..
xpelah insyAllah ade orang lain nanti beli

nila pandangan depan rumah mak aku yang nak jual tu..kat taman putra
ambil gambar serba sedikit...sebab senang nak iklankan kat mymudah

balik dari taman putra kawan baik ibu yang dah pencen juga
sekarang menetap di Felda Panching timur..ajak datang rumah
pertemuan terakhir hampir 15 tahun lalu
banyak sungguh yang dibicarakan
kalo akula..aku pon xabes nak berborak..tapi  masa mencemburui
dah penat jalan..badan letih..so balik hotel tido dengan nyenyaknye

bestftriend ibu ngan abah...25 tahun berkhidmat same2 kat felda Pancing Selatan

dulu aku kecik je..sekarang mama telahah kecik je..haha....dunia..dunia...

lepas checkout hari kedua...singgah kejap depan umah kawan ibu
pon ex staff kan panching dulu
berpelok sakanlah...huhu..
sonok tengok jurang yang jauh dirapatkankembali
nanti jemput ye datang ke perlop...
kot nak datang ke kenduri aku..kekeke...
waaaa bila aok nk pinang koiiiii...hihi

nila mak teh Ju...dulu mase kecik2 selalu g umah die tayang baju baru..haha xsenonoh kan..
then die akan puji lawa..tu selalu wat gitu tu...

ni sebelum bergerak balik...makan kat KPM kuantan...tempat die ni banyak beruk..so muke budak ni pun dah macam ade bias2 beruk sikit haha..ngamukla minah ni kalo baca entry nih

otw balik aku ckap dah nak bawak p jengka  
tengok tempat pernah berkhidmat
..sambil tu nak jumpa sahabat aku
baru bersalin.

.rabiatul adawiyah...hihi dulu same2 naik moto p tusyen sekarang dah ade anak dah ...
nanti die plak p tusyen..hihi 
hari kahwen die aku x dpat nak datang sebab bekerja...
ade 3tahun aku tak jumpe die...
banyak gile yang kami borak..
rase xnak balik..huuu..tp perjalanan masih jauh...
insyAllah pasni kite jumpe lagi ok



sahabatku sejak darjah 2...samapi tingkatan 5..dah jadik dietition sekarang kat HOSHAS

comelnye fatimah Az-Zahrah....rase cam nak ade anak jugak bile tengok gambar ni..kikiki


lepas tu aku bawak ibu n abah
masuk setiap felda2 yang dorang penah bekerja
just tengok2 je
xlarat nak singgah dah ...sampai di kl umah kakak  kol 8 malam...
luse tu baru dorang balik kg naik bas...kakak  yang hantarkan...
malam tu aku call tanye nak jalan lagi tak..
ibu sikit je jawab...
"x nak dah"....
hahahaha




TERIMA KASIH

© Bee Honey Stories | Template Designed By Blog Bingkisan Hati